Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny!
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2263
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 95
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 144
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 223
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 253
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2263
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 95
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 144
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 223
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 253
Składniki
Żelatynę namaczamy w ok.2 łyżkach wody.(odstawiamy na około 5 minut). Do miseczki przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml. Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.
Resztę kawy przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki ( od czasu do czasy trzeba ją zamieszac ). Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem. Przekładamy do pucharków i wstawić do lodówki na ok.2 godziny. Dekorujemy wg. własnego pomysłu! Ja ubiłam śnieżkę ze śmietaną 30% , a z polewy czekoladowej wykonałam ozdoby. Smacznego!