Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy, smaczny i prosty w przygotowaniu deser to zestawienie idealne. Taki jest właśnie lekki pudding z szałwią hiszpańską czyli nasionami chia oraz musem z mango. Chia to cudowne nasiona, które były cenione już w starożytności, a w języku Majów oznaczały "siłę". A co kryje się w tych malutkich nasionach? 40% masy chia to błonnik, a 14% to wysokiej jakości białko. Dodatkowo są pełne przeciwutleniaczy, magnezu, manganu, fosforu i wapnia, a także kwasów omega-3. Te małe nasionka zaliczane są do tzw. superfood czyli najzdrowszej żywności na świecie. Świetnie wpływają na poprawę funkcjonowania ciała oraz mózgu, a także są sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki.
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 962
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 260
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 962
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 260
Składniki
Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy łyżeczkę miodu, dokładnie mieszamy (przez pierwsze pół godziny, warto kilka razy przemieszać nasiona, aby równomiernie rozłożyły się w płynie) i odstawiamy do napęcznienia (najlepiej na noc). Obrane i pozbawione pestki mango miksujemy na jednolitą i gładką masę (do deseru najlepiej wybierać dojrzałe owoce, które mają miększy i słodszy miąższ). Namoczone chia mieszamy z jogurtem naturalnym, przekładamy do szklanek lub pucharków, a na wierch układamy mus z mango oraz listki świeżej mięty.
* Do przygotowania puddingu użyłam mleka i jogurtu bez laktozy. Mleko możemy zastąpić także mlekiem roślinnym, a miód syropem daktylowym lub syropem z agawy. Życzę smacznego! :)