Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z chia i truskawkami to świetny pomysł na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Pudding ma przyjemną konsystencję, dlatego zaskoczy także twoich gości.
Przepis dnia
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 582
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 412
Przepis dnia
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 582
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 412
Składniki
Przygotuj nasiona chia w misce, a następnie zalej je mlekiem kokosowym lub krowim. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły. Teraz pudding musi się schłodzić, a nasiona chia rozpuścić. W tym celu umieść naczynie w lodówce na całą noc.
Następnego dnia zacznij od przygotowania serka mascarpone. Zmiksuj go krótko wraz z ekstraktem waniliowym i miodem. Jeśli chcesz, możesz użyć cukru pudru lub stewii. Mieszaj blenderem lub mikserem tylko do rozpuszczenia się składników i połączenia.
Wyciągnij z lodówki naczynie z napęczniałymi nasionami chia oraz mlekiem. Dodaj słodkie mascarpone z wanilią. Połącz obydwie masy za pomocą łyżki lub szpatułki.
Truskawki umyj pod bieżącą wodą i pozbądź się szypułek. Pokrój je na ósemki lub w plasterki. Alternatywą dla świeżych owoców jest przygotowanie musu z truskawek. W tym celu umieść umyte i pokrojone na części owoce na małej patelni. Zasyp je dwiema łyżkami cukru i podgrzewaj aż zacznie robić się syrop. Mieszaj co jakiś czas, aby owoce zaczęły się rozkładać na mniejsze części, a cały sos robił się gęsty. Na koniec zblenduj truskawkowy syrop. Wlej pudding do mniejszych szklanek, a następnie udekoruj owocami.