Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z chia i truskawkami to świetny pomysł na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Pudding ma przyjemną konsystencję, dlatego zaskoczy także twoich gości.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5196
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 779
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11581
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5007
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1254
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5196
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 779
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11581
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5007
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1254
Składniki
Przygotuj nasiona chia w misce, a następnie zalej je mlekiem kokosowym lub krowim. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły. Teraz pudding musi się schłodzić, a nasiona chia rozpuścić. W tym celu umieść naczynie w lodówce na całą noc.
Następnego dnia zacznij od przygotowania serka mascarpone. Zmiksuj go krótko wraz z ekstraktem waniliowym i miodem. Jeśli chcesz, możesz użyć cukru pudru lub stewii. Mieszaj blenderem lub mikserem tylko do rozpuszczenia się składników i połączenia.
Wyciągnij z lodówki naczynie z napęczniałymi nasionami chia oraz mlekiem. Dodaj słodkie mascarpone z wanilią. Połącz obydwie masy za pomocą łyżki lub szpatułki.
Truskawki umyj pod bieżącą wodą i pozbądź się szypułek. Pokrój je na ósemki lub w plasterki. Alternatywą dla świeżych owoców jest przygotowanie musu z truskawek. W tym celu umieść umyte i pokrojone na części owoce na małej patelni. Zasyp je dwiema łyżkami cukru i podgrzewaj aż zacznie robić się syrop. Mieszaj co jakiś czas, aby owoce zaczęły się rozkładać na mniejsze części, a cały sos robił się gęsty. Na koniec zblenduj truskawkowy syrop. Wlej pudding do mniejszych szklanek, a następnie udekoruj owocami.