Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z chia i truskawkami to świetny pomysł na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Pudding ma przyjemną konsystencję, dlatego zaskoczy także twoich gości.
Uważam kalarepę za niedocenione warzywo, no bo nie oszukujmy się, nie jest on...
Odsłon: 64
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 153
Dziś do pracy.
Odsłon: 1428
Uważam kalarepę za niedocenione warzywo, no bo nie oszukujmy się, nie jest on...
Odsłon: 64
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 153
Dziś do pracy.
Odsłon: 1428
Składniki
Przygotuj nasiona chia w misce, a następnie zalej je mlekiem kokosowym lub krowim. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły. Teraz pudding musi się schłodzić, a nasiona chia rozpuścić. W tym celu umieść naczynie w lodówce na całą noc.
Następnego dnia zacznij od przygotowania serka mascarpone. Zmiksuj go krótko wraz z ekstraktem waniliowym i miodem. Jeśli chcesz, możesz użyć cukru pudru lub stewii. Mieszaj blenderem lub mikserem tylko do rozpuszczenia się składników i połączenia.
Wyciągnij z lodówki naczynie z napęczniałymi nasionami chia oraz mlekiem. Dodaj słodkie mascarpone z wanilią. Połącz obydwie masy za pomocą łyżki lub szpatułki.
Truskawki umyj pod bieżącą wodą i pozbądź się szypułek. Pokrój je na ósemki lub w plasterki. Alternatywą dla świeżych owoców jest przygotowanie musu z truskawek. W tym celu umieść umyte i pokrojone na części owoce na małej patelni. Zasyp je dwiema łyżkami cukru i podgrzewaj aż zacznie robić się syrop. Mieszaj co jakiś czas, aby owoce zaczęły się rozkładać na mniejsze części, a cały sos robił się gęsty. Na koniec zblenduj truskawkowy syrop. Wlej pudding do mniejszych szklanek, a następnie udekoruj owocami.