Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Desery z truskawkami dają wiele możliwości na oryginalne połączenia smaków. Dlatego lekki i rozpływający się w ustach pudding pistacjowy z truskawkami na długo zapadnie w pamięci twoim gościom. Słodki krem z charakterystyczną dla pistacji nutą stanowi wspaniały balans dla soczystych i lekko kwaśnych truskawek. Zwieńczenie deseru to bezkonkurencyjna bita śmietana. Deser podawaj porządnie schłodzony.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1800
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8365
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 750
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253409
Polecam.
Odsłon: 1457
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1800
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8365
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 750
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253409
Polecam.
Odsłon: 1457
Składniki
Wrzuć pistacje do misy blendera i miksuj, aż będą drobno zmielone i zaczną gęstnieć (około 3-4 minuty). Dodaj 2 łyżki cukru i 2 łyżki mleka i miksuj ruchem pulsacyjnym, aż powstanie pasta.
Przełóż pastę do rondla, dolej resztę mleka i mieszając gotuj na wolnym ogniu, aż zawartość będzie parować. Połącz 2 łyżki cukru, jajko, żółtka, mąkę kukurydzianą oraz sól i wymieszaj w miseczce. Powoli wlej jajeczną masę na gotujące mleko i stale mieszając ugotuj budyń. Wyłącz gaz pod garnkiem, dodaj masło i ekstrakt waniliowy, po czym wymieszaj masę, aż masło się rozpuści i powstanie gładki pudding.
Umyj truskawki, pozbądź się szypułek i przekrój owoce na połowy. Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno utrwalając 2 łyżkami cukru. Jeśli preferujesz słodszą śmietanę, możesz posłodzić bardziej.
Przygotuj pucharki. Do każdego pucharka włóż po łyżce kremu pistacjowego, ułóż truskawki wokół szklanki przecięciem w stronę ścianek, dołóż więcej puddingu pistacjowego, a wierzch deseru udekoruj bitą śmietaną. Wykończ całość posiekanymi pistacjami i listkami mięty.