Do góry

Desery Przepis na:

Puszysta babka piaskowa

Puszysta babka piaskowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 4114

Dodano:

Odsłon: 18281

Ekstremalnie puszysta babka piaskowa o delikatnym cytrynowym aromacie

Składniki

  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • 150 g miękkiego masła
  • 135 g mąki pszennej
  • 55 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki wódki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 cytryny – sok i skórka
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puszysta babka piaskowa

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywno z solą i łyżką cukru
    Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na bardzo jasną i puszystą masę (ok. 5-10 min)
    Powoli dodaj bardzo miękkie masło

  2. Następnie przesiej mąki, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia
    Wódkę wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, wlej do masy jajecznej i zmiksuj
    Dodaj partiami ubite białka i wymieszaj szpatułką

  3. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 min (do suchego patyczka

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń