Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt, kremowe nadzienie i truskawki, czego chcieć więcej? Jeśli jesteś zwolennikiem delikatnych, puszystych ciast, ten przepis jest dla ciebie. Sezon na truskawki dopiero się zaczyna, więc gwarantujemy, że puszysta rolada z truskawkami będzie plackiem, które na stałe wejdzie do menu. Ciasto idealne na weekend i do popołudniowej kawy.
Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). Mąkę i proszek do pieczenia przesiej prze sito. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę dodawaj partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto przelej do foremki i piecz ok. 20 minut (do suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki, przełóż na ścierkę posypaną delikatnie cukrem pudrem. Odwróć ciasto wierzchem do dołu, zwiń delikatnie razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku i odstaw do wystygnięcia.
Połowę truskawek zmiksuj, druga połowę pokrój na kawałki. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Do mascarpone dodaj zmiksowane truskawki, cukier puder oraz pokrojone truskawki oraz żelatynę (przed dodaniem podgrzej ja w kąpieli wodnej, by była płynna). Dobrze wszystko wymieszaj. Ubij śmietanę kremówkę i połącz delikatnie z truskawkową masą.
Delikatnie rozwiń biszkopt, wyłóż na ciasto truskawkową masę i ponownie z zwiń ciasto. Truskawkową roladę owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 2 godziny.
Przed podaniem możesz posypać roladę cukrem pudrem i udekorować truskawkami.
Pyszny deser budyniowo-jogurtowy z borówkami i chrupiącymi migdałami. Mocno s...
Odsłon: 51
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 7186
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 297
Pyszne nie tylko jako dodatek do kanapek. Polecam musztardę chrzanową ale rów...
Odsłon: 48
Łopatka była w promocji więc wygrała konkurs na "gwiazdę obiadu". Sezon w p...
Odsłon: 63
Pyszny deser budyniowo-jogurtowy z borówkami i chrupiącymi migdałami. Mocno s...
Odsłon: 51
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 7186
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 297
Pyszne nie tylko jako dodatek do kanapek. Polecam musztardę chrzanową ale rów...
Odsłon: 48
Łopatka była w promocji więc wygrała konkurs na "gwiazdę obiadu". Sezon w p...
Odsłon: 63
Składniki
Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). Mąkę i proszek do pieczenia przesiej prze sito. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę dodawaj partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto przelej do foremki i piecz ok. 20 minut (do suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki, przełóż na ścierkę posypaną delikatnie cukrem pudrem. Odwróć ciasto wierzchem do dołu, zwiń delikatnie razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku i odstaw do wystygnięcia.
Połowę truskawek zmiksuj, druga połowę pokrój na kawałki. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Do mascarpone dodaj zmiksowane truskawki, cukier puder oraz pokrojone truskawki oraz żelatynę (przed dodaniem podgrzej ja w kąpieli wodnej, by była płynna). Dobrze wszystko wymieszaj. Ubij śmietanę kremówkę i połącz delikatnie z truskawkową masą.
Delikatnie rozwiń biszkopt, wyłóż na ciasto truskawkową masę i ponownie z zwiń ciasto. Truskawkową roladę owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem możesz posypać roladę cukrem pudrem i udekorować truskawkami.
Przepisy Desery
Desery
Sobotni placek z rabarbarem
Desery
Tarta z mascarpone i borówkami amerykańskimi
Desery
Deser toffee z karmelizowanymi migdałami
Desery
Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Sobotni placek z rabarbarem
Zbliża się weekend, a ty znów nie masz pomysłu na to, jakie ciasto zaserwować...
Odsłon: 4
Tarta z mascarpone i borówkami amerykańskimi
Szybka do zrobienia, wdzięczna w smaku tarta z kremem mascarpone, posypaną bo...
Odsłon: 35