Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt, kremowe nadzienie i truskawki, czego chcieć więcej? Jeśli jesteś zwolennikiem delikatnych, puszystych ciast, ten przepis jest dla ciebie. Sezon na truskawki dopiero się zaczyna, więc gwarantujemy, że puszysta rolada z truskawkami będzie plackiem, które na stałe wejdzie do menu. Ciasto idealne na weekend i do popołudniowej kawy.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34044
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 467
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1978
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 31
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10251
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34044
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 467
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1978
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 31
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10251
Składniki
Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). Mąkę i proszek do pieczenia przesiej prze sito. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę dodawaj partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto przelej do foremki i piecz ok. 20 minut (do suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki, przełóż na ścierkę posypaną delikatnie cukrem pudrem. Odwróć ciasto wierzchem do dołu, zwiń delikatnie razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku i odstaw do wystygnięcia.
Połowę truskawek zmiksuj, druga połowę pokrój na kawałki. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Do mascarpone dodaj zmiksowane truskawki, cukier puder oraz pokrojone truskawki oraz żelatynę (przed dodaniem podgrzej ja w kąpieli wodnej, by była płynna). Dobrze wszystko wymieszaj. Ubij śmietanę kremówkę i połącz delikatnie z truskawkową masą.
Delikatnie rozwiń biszkopt, wyłóż na ciasto truskawkową masę i ponownie z zwiń ciasto. Truskawkową roladę owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem możesz posypać roladę cukrem pudrem i udekorować truskawkami.