Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z patelni jest mniej kaloryczna niż tradycyjna. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, w których nie znajdziesz drogiego masła.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16532
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4346
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 983
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1197
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4171
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16532
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4346
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 983
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1197
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4171
Składniki
Jabłka dokładnie umyj. Przekrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój na plastry.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj 2 łyżki cukru i poczekaj, aż lekko się skarmelizuje. Gdy cukier się rozpuści, porozkładaj na całej powierzchni patelni plasterki jabłek w taki sposób, aby nachodziły na siebie.
Podczas gdy jabłka będą się dusić, przygotuj ciasto. Do miski wbij jajko, dodaj pozostałą część cukru i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj mleko, 3 łyżki oleju i ocet. Ponownie wszystko razem zmiksuj. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę cynamonu, dokładnie wymieszaj.
Ciasto wylej na jabłka, przykryj patelnię i pozostaw na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie przewróć na drugą stronę i gotuj już bez przykrycia przez kolejne 10 minut.
Przed podaniem ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.