Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-05-2022
Przepis na puszyste ciasto z budyniem i rabarbarem.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3177
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 168
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 81
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3177
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 168
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 81
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Składniki
Rabarbar można nie obierać, ja jednak wolę obrany. Umyty i obrany rabarbar umieścić w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cukrem i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut do lekkiego zmięknięcia rabarbaru (nie może się jednak rozpadać, niestety jeżeli obierzemy trochę kształt zmieni, ja wolę trochę bardziej kształt zmieniony ale bez skórki). Wyjąc z piekarnika, odłożyć do wystudzenia, przed układaniem na ciasto odlać powstały syrop. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, przełożyć do naczynia i przykryć folią spożywczą w taki sposób by dotykała powierzchni budyniu aby nie powstał kożuch. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do powstania jasnej puszystej masy. Do masy maślanej dodajemy po jednym żółtku do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu, (na tym etapie ciasto może się wyglądać zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Dodać kwaśną śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę o wymiarach 22X33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć łyżką budyń, nie musi być równa warstwa. Na wierzch wyłożyć wystudzony i odsączony rabarbar. Ciasto pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez 40 minut . Przed podaniem posypać cukrem pudrem.