Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste i pyszne placki z rabarbarem

Puszyste i pyszne placki z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 78208

Dodano:

Odsłon: 3484

Witam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne placki z rabarbarem na sodzie. Placki są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 340 g mąki pszennej (2 szklanki 250 ml) – typ od 400 do 550)
  • 1 kubek 400 gramowy kefiru
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • około 300 g rabarbaru
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyty rabarbar obieram ze skórki i drobno kroję, na kawałki nie większe niż pół centymetra.

    Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, oprócz rabarbaru i miksuję na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Następnie do ciasta dodaję rabarbar i dokładnie mieszam.

  2. Smażenie:
    Placki smażę na rozgrzanym oleju na patelni, z obydwu stron na jasno brązowy kolor. Placki smażę na najmniejszym płomieniu. Usmażone układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Ciasta nakładam po około 2 łyżki, na placek.

    Placki z rabarbarem są gotowe, można się częstować. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń