Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Puszyste, mięciutkie pierniczki oblane czekoladą
  • Ciasta
  • Przepis na

Puszyste, mięciutkie pierniczki oblane czekoladą

11.11.2022 Odsłon: 24319
5.0 (75 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na mięciutkie, puszyste pierniczki oblane polewą czekoladową. To przepis, który pozwoli nam zamknąć magię świąt w formie małego ciasteczka. Pierniczki są mięciutkie od razu, puszyste i bardzo korzenne w smaku. Esy – floresy z czekolady prezentują się całkiem elegancko, ale oczywiście możecie je całkowicie pokryć czekoladą. Prosty przepis, który koniecznie musicie wypróbować.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

blacha z piekarnika

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Delikatna marynata do drobiu na grilla

Dania główne Delikatna marynata do drobiu na grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przy...

  • Grill
  • Polska
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Tymianek

Odsłon: 108

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

  • Grill
  • Grecka
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 342

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4184

do 15 min 15 min
12
agafia
agafia
Dania główne

pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Dania główne pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Podawałam kiedyś przepis na sardyńskie pierogi (culurgiones), których smak oc...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 145

> 60 min >60 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 33496

do 15 min 15 min
34
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9712

> 60 min >60 min
26
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Delikatna marynata do drobiu na grilla

Dania główne Delikatna marynata do drobiu na grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przy...

  • Grill
  • Polska
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Tymianek

Odsłon: 108

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

  • Grill
  • Grecka
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 342

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4184

do 15 min 15 min
12
agafia
agafia
Dania główne

pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Dania główne pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Podawałam kiedyś przepis na sardyńskie pierogi (culurgiones), których smak oc...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 145

> 60 min >60 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 33496

do 15 min 15 min
34
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9712

> 60 min >60 min
26
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Puszyste, mięciutkie pierniczki oblane czekoladą
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Pierniczki
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g miodu
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki (10 g) sody oczyszczonej
  • 60 ml mleka
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Polewa
  • 100 g czekolady
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
Sposób przygotowania:
1

Do średniego rondelka przełóż 125 g masła, 300 g miodu oraz 200 g cukru. Zawartość rondelka podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą jednolity płyn. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia.

2

Do dużej miski przesiej 600 g mąki pszennej i po dwie łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, sproszkowanego ziela angielskiego i goździków. Dodaj również dwie łyżeczki sody oczyszczonej i solidną szczyptę soli. Po przesianiu składników przemieszaj je za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia przypraw w mące.

3

Do mąki dodaj 60 ml mleka i 2 jajka. Krótko przemieszaj zawartość miski, do wstępnego połączenia i wchłonięcia wilgoci przez mąkę.

4

Do miski wlej wystudzony syrop miodowy. Ciasto wymieszaj ze sobą za pomocą drewnianej łyżki, aż cała mąka zostanie wchłonięta przez płyn, a samo ciasto stanie się jednolite. NA tym etapie powinno być już gęste, ale nadal zbyt płynne, żeby pracować z nim od razu.

5

Po połączeniu składników, zbierz resztki mąki ze ścianek miski za pomocą sylikonowej szpatułki. Miskę z ciastem szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc. W tym czasie ciasto zestali się i nabierze struktury, która pozwoli nam je wałkować bez większych problemów.

6

Następnego dnia zabierz się za wycinanie i wypiekanie pierniczków. Ciasto podziel na kilka części i pracuj z nim partiami. Każdą partię ciasta wyłóż na solidnie podsypany mąką blat. Posyp mąką też wałek i wierzch ciasta na pierniczki. Resztę ciasta trzymaj w tym czasie w lodówce. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj w duży płat o grubości około 3 milimetrów.

7

Po osiągnięciu odpowiedniej grubości ciasta wytnij pierniczki. Za każdym razem zanurzaj krawędź foremki w mące, żeby uniknąć przyklejenia się do nich ciasta. Jeśli tak jak ja, używasz różnych kształtów, zwróć uwagę na to, żeby foremki były zbliżonych rozmiarów, dzięki czemu unikniesz problemów w trakcie pieczenia. Wycięte pierniczki omieć delikatnie pędzelkiem z nadmiaru mąki, a resztę ciasta zagnieć w kulę i odstaw do lodówki, do lekkiego schłodzenia. Gotowe pierniczki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i ułóż je w około 2 cm odstępach.

8

Blaszkę z pierniczkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 9 minut. Dokładny czas pieczenia będzie zależeć od rozmiarów pierniczków. Gotowe pierniczki wyjmij z piekarnika i odstaw na blaszce do lekkiego przestudzenia i zestalenia, po czym przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie.

9

Przygotuj polewę. 100 g ciemnej czekolady (72%) zalej 50 ml mleka i dodaj do niej 50 g masła. Naczynie wstaw do mikrofali na około 90 sekund, na pełną moc, aż jego zawartość utworzy jednolity płyn. Czekoladę wraz z dodatkami mieszaj co 15, 20 sekund, żeby się nie przypaliła.

10

Gotową polewę odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia, po czym przełóż ją do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z obciętym rożkiem i udekoruj nią pierniczki. Udekorowane pierniczki odstaw na godzinę lub dwie do zastygnięcia polewy.

11

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki