Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem na szybki w przygotowaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do weekendowej kawy. Tym razem na nasze stoły trafią muffiny z dodatkiem malin i białej czekolady. Puszyste, lekko waniliowe ciasto jest delikatnie słodkie i idealne pasuje do soczystych malin. Owoce nadają całości niesamowitej świeżości, a biała czekolada fajnie przełamuje gładką strukturę muffinek. A wszystko to pod przyjemnie chrupiącą kruszonką!
mikser, forma do dużych muffinek
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22633
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 165
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 494
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22633
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 165
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 494
Składniki
Do niewielkiej miski przesyp 60 g mąki pszennej i 30 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia cukru w mące. Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 30 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę palcami, tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Odstaw miskę z kruszonką na bok i zajmij się ciastem na babeczki. Przesiej 300 g mąki tortowej, jedno opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru i dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek, wymieszaj krótko przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące, i na chwilę odstaw.
Do osobnej dużej miski przełóż 200 g miękkiego, pokrojonego w kostkę masła i dodaj do niego 160 g drobnego, białego cukru. Tłuszcz utrzyj przy pomocy miksera na średnio-wysokich obrotach, do chwili, kiedy masło stanie się jasne i puszyste, a cukier całkowicie się rozpuści. W trakcie ucierania warto kilka razy oczyścić ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Pozwoli Ci to ocenić, czy cukier już się rozpuścił, oraz da Ci pewność, że wszystko łączy się ze sobą tak, jak powinno.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do masła 4 duże jajka w temperaturze pokojowej. Zrób to powoli, po jednym na raz, i za każdym razem dokładnie łącz ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem kolejnego. W ten sposób nie tylko szybciej połączysz jajka z tłuszczem, ale też wtłoczysz w masę więcej powietrza, dzięki czemu gotowe muffinki będą miały lżejszą strukturę.
Po wykorzystaniu wszystkich jajek dodaj 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej i krótko wymieszaj całość, tylko do równego rozprowadzenia wanilii w masie. Kiedy tak się stanie, możesz odłożyć mikser – nie będzie nam już potrzebny.
Do tak przygotowanego ciasta dodaj składniki suche. Zrób to w trzech partiach, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem delikatnie połącz ze sobą zawartość naczynia przy pomocy sylikonowej szpatułki.
Na końcu dodaj do ciasta 150 g świeżych malin i 100 g białej czekolady – w formie groszków lub posiekanej, zwykłej tabliczki. Owoce i czekoladę rozprowadź w cieście, starając się przy tym nie uszkodzić zbytnio malin. Jeśli chcesz, maliny możesz dodać później, na etapie rozdzielania ciasta między foremki.
Gotowe ciasto przelej do wyłożonej papilotkami formy do dużych muffinek. Postaraj się je rozdzielić w miarę równo. Przed pieczeniem posyp muffinki przygotowaną wcześniej kruszonką.
Muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 25 – 30 minut, do chwili, kiedy góra każdej babeczki pięknie się zarumieni, a wykałaczka wbita w największe ciastko wyjdzie sucha, z niewielką ilością okruchów. Wyjmij wtedy muffinki z piekarnika i odstaw w blaszce na około 15 minut, do lekkiego przestudzenia. Po upływie tego czasu wyjmij je na kratkę i wystudź całkowicie. Około godzina powinna wystarczyć.
Smacznego!