Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty sernik z krówką

Puszysty sernik z krówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1267

Dodano:

Odsłon: 16212

Rzadko kiedy mamy możliwość zjeść dobry sernik. Moja mama należy do mistrzyń w ich pieczeniu. Ciasto jest delikatne, piankowe i wprost rozpływa się w ustach. Dzisiaj dzielę się jej przepisem, spróbujcie sami, polecam :)

Składniki

  • 30 dkg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 10 dkg margaryny
  • 1 łyżka smalcu (czubata)
  • 1 1/2 kg sera zmielonego
  • 1/2 szkl. oleju
  • ok. 1 szkl. mleka
  • 2 szkl. cukru pudru
  • 1 1/2 budyniu śmietankowego
  • 6 jajek
  • 1 puszka krówki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Mąkę, proszek do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka i 1 całe jajko oraz margarynę i smalec wrzucić do miski, zagnieść ciasto. Rozłożyć je na spodzie blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem.

  2. Wykonanie masy serowej:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej. Następnie wyłożyć ser i wlać mleko, dokładnie połączyć ze sobą. Na koniec wyłożyć ubitą pianę z białek i wsypać budyń, przemieszać ręcznie (już bez użycia miksera). Połowę gotowej masy wylać na blachę, równomiernie wyłożyć krówkę, zalać pozostałą częścią masy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piec ok. 1godziny i 10 minut. Po przestygnięciu polać lukrem. Pycha!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń