Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty i delikatny klasyczny sernik obsypany z wierzchu wiórkami z czekolady. Wyrasta i nie opada.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 916
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 916
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Do dużej wysokiej miski dodajemy żółtka wraz z połową cukru. Ubijamy na kogiel mogiel. Następnie dodajemy mąkę, budyń, śmietanę oraz ser. Miksujemy dosłownie przez 30 sek resztę delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
W drugiej misce ubijamy białka, kiedy są lekko sztywne dodajemy cukier. Białka powinny być sztywne. Delikatnie dodajemy je do masy serowej i wszystko razem mieszamy. Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia a boki lekko smarujemy tłuszczem. Wlewamy masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez półtorej godziny.
Kiedy sernik skończy się piec jeszcze na 30 min zostawiamy go w wyłączonym piekarniku następnie go uchylamy aby ciasto nie miało drastycznie zmienionej temperatury. Kiedy przestygnie obsypujemy startą czekoladą. Bardzo ważne ! Przy pieczeniu sernika składniki powinny być w jednakowej temperaturze pokojowej ! Masy nie możemy miksować za długo ! Delikatne dodanie białek ubitych na sztywno do masy serowej spowoduje że sernik będzie puszysty.