Do góry

Desery Przepis na:

Pychotka

Pychotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2318 Ocena: 14647

Dodano:

Odsłon: 2888

Super ciasto na szczególną okazję.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 4 szklanki
  • Margaryna 1 ½ kostki
  • Cukier puder ¾ szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Żółtka jaja 6 szt.
  • Składniki na masę:
  • Powidła śliwkowe
  • Orzechy wołoskie posiekane 1 szklanka
  • Cukier 1 szklanka
  • Masło 1 ½ kostki
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • Budyń śmietankowy 2 szt.
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
  • białka jaja 6 szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Z podanych składników zgnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Dwie jednakowe formy posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć połówki rozwałkowanego ciasta. Następnie obydwa ciasta posmarować powidłem śliwkowym. Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć po połowie na placki, po czym posypać startymi orzechami. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni, po czym ostudzić. Budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną i ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z budyniem. Przygotowany budyń wyłożyć na jeden placek i przykryć upieczonym drugim plackiem spodem do góry. Schłodzić w lodówce i podawać najlepiej na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń