Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inna wersja tradycyjnej pychotki, zwanej też Panią Walewską. Dwa blaty kruchego ciasta pieczone razem z bezą, posypane migdałami, pomiędzy nimi warstwa delikatnego kremu śmietankowego i galaretki malinowej z dużą zawartością malin. Lekka i delikatna o zniewalającym smaku. Proste wykonanie, na pewno się uda każdemu zrobić to ciacho. Można też wykorzystać inne owoce i pasującą do nich galaretkę. Polecam:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11414
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4967
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1181
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9972
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11414
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4967
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1181
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9972
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego dodać żółtka. Ciągle ucierając dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ucierać jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie porcje. Formę o wymiarach 25 x 36 wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować pierwszą część ciasta. Będzie go niewiele, ale zapewniam,że tak właśnie ma być i warstwa będzie cieniutka. Na warstwę ciasta wyłożyć 1/2 piany bezowej i posypać 50g płatków migdałowych. Piec około 35-40 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.
Beza: Białka ubić na sztywno, Stopniowo dodać łyżka po łyżce cukier. Ubijać do uzyskania lśniącej, sztywnej bezy. Podzielić na pół , wyłożyć na blaty ciasta i posypać migdałami. Jeśli nie pieczecie dwóch ciast w tym samym czasie to bezę na ciasto należy ubić z połowy składników, położyć na ciasto, a przed włożeniem drugiego ciasta ubić świeżą bezę z drugiej połowy składników.
Galaretka z malinami: 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie wsypać maliny, mieszać i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Krem: Śmietanę,serek i cukier umieścić w misce i ubijać mikserem na puszysty krem. Należy uważać, gdyż zbyt długie ubijanie kremu może doprowadzić do jego zważenia.
Wykonanie: Na ciasto kruche wyłożyć połowę kremu śmietankowego. Na krem wyłożyć galaretkę z malinami. Na galaretkę kłaść pozostały krem i przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na kilka godzi do lodówki, a najlepiej na całą noc.