Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak upiekłam na Święta Wielkanocne ,to każdy się pytał, kiedy znowu upiekę. I tak co niedziela gości na moim stole ta pyszna ,wilgotna babka pomarańczowa z włoskim serem ricotta. Mąż Italiano za nią przepada. Zapraszam na filmik
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11073
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3497
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1189
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4198
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 369
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11073
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3497
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1189
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4198
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 369
Składniki
Przygotować formę do babki i wysmarować olejem oprószyć mąką. Ja mam formę o średnicy 26 cm. Piekarnik włączyć na 170 stopni, funkcja góra, dół. Zabieramy się do ukręcenia masła z cukrem na jasną masę. Do utartej masy dodajemy po jednym jajku i nadal kręcimy mikserem.
Mąkę pszenną przesiać ,połączyć z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Teraz stopniowo dodawać do naszej masy i miksować.
Wlać sok z pomarańczy, dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego i wszystko to zmiksować. Następnie dodać cały serek ricotta i też zakręcić mikserem. Na koniec wsypać skórkę kandyzowaną pomarańczy i to wszystko zamieszać łyżką
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni funkcja góra, dół na środkową półkę i pieczemy 45 minut potem przykryć papierem do pieczenia i piec jeszcze 20 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie możemy wyciągnąć babkę z formy.
I oto babka pomarańczowa z ricottą ,wilgotna , puszysta i pyszna. Z babką pojechałam do mojej starszej mamy, która bardzo się ucieszyła jak zobaczyła tą babkę, którą jadła, też na Święta Wielkanocne. Zapraszam na moj kanał na Youtube na filmik Buon appetito!