Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne ciasto bez pieczenia z borówkami

Pyszne ciasto bez pieczenia z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 5348

Miałam straszną ochotę na coś słodkiego. Nie chciało mi się uruchamiać piekarnika to zrobiłam ciasto bez pieczenia. Wyszło pyszne.

Składniki

  • herbatniki jasne
  • herbatniki czarne
  • 750 ml mleka 1,5 %
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2,5 łyżki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 300 ml dżemu z czarnej porzeczki i borówki amerykańskiej (domowego)
  • 2 szk borówek amerykańskich
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml gorącej przegotowanej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszne ciasto bez pieczenia z borówkami

Przygotowanie

  1. 2/3 mleka zagotować w garnku. W pozostałym mleku wymieszać budynie i cukier. Gdy mleko się zagotuje, wlać do niego budyń i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Gotowy budyń zakryć folią spożywczą ale tak aby folia przylegała do budyniu. Wystudzić. Potem utrzeć masło i dodając porcje budyniu przygotować gładki krem.
    Galaretkę wymieszać z wodą i wystudzić, zostawić do lekkiego stężenia. Na dnie torownicy o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papier do pieczenia. Na nim rozłożyć jasne herbatniki (tyle aby zakryć dno blachy). Na ciastkach rozsmarować połowę kremu. Na kremie rozłożyć czarne ciastka a na nie rozsmarować dżem. Warstwę dżemu zakryć czarnymi ciastkami. Potem wyłożyć drugą część kremu i znów rozłożyć herbatniki ale już jasne. Na ciastkach rozsypać borówki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc aby ciastka zmiękły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń