Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki są mięciutkie i na drugi dzień nadal świeże.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4275
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34273
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1934
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113684
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4275
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34273
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1934
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113684
Składniki
Zrobić rozczyn z drożdży: drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, 8 łyżkami mleka i 1 łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz ugnieść ziemniaki. Gdy rozczyn wyrósł, dać resztę mąki, cukru, ziemniaki z masłem, jajko i 1 łyżkę spirytusu. Wyrobić ciasto. Nakryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godz. w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Następnie formować małe pączki. Pozostawić jeszcze na ok. 15 min. Pączki wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron. Wyjmować na ręcznik papierowy (wchłonie on nadmiar tłuszczu). Zimne pączki posypać cukrem pudrem. Za pomocą szprycy można nadziać je dżemem.