Do góry

Desery Przepis na:

Pysznotka.

Pysznotka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 2416

Dodano:

Odsłon: 13134

Ten placek zawsze będzie mi przypominał smaki dzieciństwa. Robiła go moja babcia.

Składniki

  • Składniki w kolejnych etapach przygotowania.
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto;
    -Mąka - 400 g
    -Cukier puder - 80 g
    -Margaryna - 200 g
    -Proszek do pieczenia - 1 łyżka
    -Amoniak - 1 płaska łyżeczka
    -Kwaśna śmietana 2-3 łyżki (w której rozpuszczamy proszek i amoniak)


    Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na dwie części.

  2. Składniki:
    -Powidło
    -Białka jaj - 4 szt
    -Cukier puder - 200 g
    -Orzechy włoski tarte

    Blachy o wymiarach 25X32 posmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachy, posmarować powidłem. Na powidło wyłożyć ubitą pianę z białek i cukru i posypać startymi orzechami.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, przez około 20 - 25 minut.

  3. Składniki KREM:
    -Masło - 200 g
    -Cukier - 0,5 szklanki
    -Mleko - 0,5 litra
    -Mąka pszenna - 1,5 łyżki
    -Mąka kartoflana - 2 łyżki
    -Żółtka - 4 szt

    Odlać pól szklanki mleka i wymieszać w nim mąki. Resztę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać wymieszaną mąkę energicznie mieszając zagotować. Pod koniec dodać cukier. Powstały budyń ostudzić.
    Masło utrzeć z żółtkami. Następnie dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając.
    Placek przełożyć kremem spodami do środka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 marca Patrząc na fotę, wcale się nie dziwię, że to pysznotka :D Super ciacho, a ten krem, to prawdziwa słodka rozpusta ;) Pycha, mniam, mniam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń