Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten placek zawsze będzie mi przypominał smaki dzieciństwa. Robiła go moja babcia.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5360
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5360
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Składniki
Składniki na ciasto; -Mąka - 400 g -Cukier puder - 80 g -Margaryna - 200 g -Proszek do pieczenia - 1 łyżka -Amoniak - 1 płaska łyżeczka -Kwaśna śmietana 2-3 łyżki (w której rozpuszczamy proszek i amoniak) Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na dwie części.
Składniki: -Powidło -Białka jaj - 4 szt -Cukier puder - 200 g -Orzechy włoski tarte Blachy o wymiarach 25X32 posmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachy, posmarować powidłem. Na powidło wyłożyć ubitą pianę z białek i cukru i posypać startymi orzechami. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, przez około 20 - 25 minut.
Składniki KREM: -Masło - 200 g -Cukier - 0,5 szklanki -Mleko - 0,5 litra -Mąka pszenna - 1,5 łyżki -Mąka kartoflana - 2 łyżki -Żółtka - 4 szt Odlać pól szklanki mleka i wymieszać w nim mąki. Resztę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać wymieszaną mąkę energicznie mieszając zagotować. Pod koniec dodać cukier. Powstały budyń ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami. Następnie dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając. Placek przełożyć kremem spodami do środka.