Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i prosty sernik z brzoskwiniami ️
2 średnie miski, jedna mała, mikser
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10239
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2872
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1978
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 755
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10239
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2872
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1978
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 755
Składniki
Ciasto robi się dosłownie w 10 min ! Szykujemy dwie średnie miski w miarę wysokie i jedną większą. Brzoskwinie wyciągamy na talerz i kroimy na mniejsze kawałki.
Spód i kruszonka. 2 szklanki mąki pszennej, 1/3 kostki miękkiej margaryny, 2 żółtka, kilka kropel aromatu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i pół szklanki cukru. Zmiksować wszystko na wysokich obrotach do uzyskania sypkich gruzełek/grudek. Jeśli za suche dodać łyżkę śmietany, a jeśli za mokre dodać łyżkę mąki.
Z pozostałych jaj oddzielamy białka + dodajemy białka pozostałe z kruszonki. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Masa serowa. Twaróg, żółtka, reszta miękkiej margaryny, szklanka cukru, cukier wanilinowy, aromat, manna(2 łyżki), mąka ziemniaczana (4 łyżki), łyżeczka proszku do pieczenia. Mieszamy dokładnie na wolnych obrotach. Po czym dodajemy ubitą pianę i mieszamy ją ok. minuty - łopatką.
2/3 naszego ciasta wysypujemy na dno blaszki i ugniatamy dokładnie. Wykładamy na tą masę serową -rozprowadzamy ją równo. Na wierzchu układamy pokrojoną brzoskwinię. Pozostałą częścią kruszonki posypujemy górę.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika góra/dół 170° na 1:15h.
Upieczony sernik, pozostawiamy do wystygnięcia, aby się dobrze ścisnął - najlepiej na parę godzin.
Ostudzony sernik kroimy i delektujemy się smakiem. Smacznego!