Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 4042
Dodano: 02.01.2012
Odsłon: 89543
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
15 dag masła utrzeć z 3 żółtkami. Dodać to do gotowej masy makowej wraz z miodem, bakaliami i pianą ubitą z 3 białek.
Gotową masę makową wyłozyć do formy wyłożonej folią aluminiową i pieć w temp 180 stopni około 40 minut.
Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie wlać olej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem, a mak na wierzchu.
czekolade roztopić z masłem, dobrze wymieszac i polać ciacho.
SMACZNEGO
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

wojciu 11 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Wczoraj zrobiłem, dałem dużą puszkę maku z bakaliami, bez oleju do masy, do biszkoptu mniej cukru (pół szklanki), masę piekłem 45 minut, na gorącą wylałem biszkopt i całość jeszcze piekłem 25 minut, na wierzch dałem polewę (pół margaryny, kakao, woda, cukier) - powiem szczerze - dawno tak pysznego ciasta nie jadłem!4 Kto głosował? | Odpowiedz

joagula 09 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
jak bylabys taka mila napisz dokladne wybiary bo ja mam duzo roznych blach a nie chcialabym zeby takie pyszne ciasto mi nie wyszlo11 Kto głosował? | Odpowiedz

POMPOLINA 07 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
na mała kwadratową blachę wystarczy jedna puszka masy makowej (650gr)6 Kto głosował? | Odpowiedz

joagula 06 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
ile tej masy makowej, bo sa rozne opakowania i jaka duza blacha?22 Kto głosował? | Odpowiedz