Do góry

Desery Przepis na:

" Czekoladowe kieszonki ".

Czekoladowe kieszonki .

Autor:

Przepisów i artykułów: 622 Ocena: 3782

Dodano:

Odsłon: 269

Wczoraj wieczorem ciasto przygotowywałam więc oszalałam bo zakalca otrzymałam. Dziś się zdenerwowałam i ciasteczka przygotowałam, łatwe, proste gotowe w zaledwie trzydzieści minut. Rodzinka zachwycona bo po obiadku mieli coś słodkiego co bardzo lubią. Uwielbiają ciasto francuskie a już nie wspomnę jak bardzo lubią czekoladę orzechową taka na kanapki, a ja właśnie z niej ciastka im upiekłam.

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie 300 g,
  • 200 g kremu czekoladowo - orzechowego dowolnego,
  • 1 małe jajko.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
" Czekoladowe kieszonki ".

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto francuskie, rozwinąć je i przeciąć wzdłuż na trzy równej szerokości paski oraz w poprzek na pięć równej szerokości pasków, powinny wyjść mniej więcej równe kwadraciki. W międzyczasie przygotować swój ulubiony krem czekoladowy.

  2. Jak już mamy ciasto pocięte na kwadraciki na każdy z kawałków nałożyć po łyżeczce kremu czekoladowego, najlepiej jeśli krem będzie z lodówki. Następnie zawijać dwa boki po przeciwnej stronie i kolejne boki z przeciwnych stron dokładnie zaklejając aby podczas pieczenia się nie rozkleiły.

  3. Tak przygotowane wszystkie ciasteczka, wyszło mi piętnaście sztuk ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dość obficie posmarować roztrzepanym jajkiem. W międzyczasie piekarnik ustawić na 180 stopni aby się rozgrzał.

  4. Gdy piekarnik jest już rozgrzany wstawić przygotowane ciasteczka i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone ciasteczka razem z papierem zdjąć na ręcznik papierowy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte przełożyć na talerz. Jak ciasteczka są zimne wtedy krem robi się fajny twardy.

  5. Takie ciasteczka świetnie nadają się do popołudniowej kawy, dla gości jak również dla dzieci a smak zastygniętej czekolady koi nasze podniebienia. Jeśli ktoś ma większa liczbę gości lub domowników wystarczy podwoić a nawet potroić składniki aby wszyscy byli zadowoleni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń