Desery Przepis na:
"Eyjafjallajokull"- po naszemu "makowa babka".

Składniki
- Mąka pszenna, 1 szklanka
- mąka ziemniaczana, 1 niepełna szklanka
- cukier, 1 szklanka
- masło, 25 dag
- jajka, 4szt.
- mak, 1 szklanka
- mleko, 1/3 szklanki
- Bułka tarta, ok. szklanki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- zapach migdałowy, 1 flaszeczka (malutka)
- cukier puder, 1 szklanka
- sok z cytryny, 1 łyżka
- duże rodzynki, kilka
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieraj wbijając po jednym jajku. Dalej ucierając, do masy stopniowo dosypuj cukier i oba rodzaje mąki. Wlej mleko i wsyp suchy mak, dodaj zapach.
-
Formę na babkę nasmaruj tłuszczem, wysyp bułkę tartą, napełnij ciastem makowym.
-
Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C.Gotową babkę przestudź, wytrząśnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
-
Cukier puder utrzyj na gładko z sokiem z cytryny i ewentualnie łyżką wody(jeśli masa jest zbyt gęsta). Gdy lukier stanie się śnieżnobiały, posmaruj nim babkę. Udekorowanie pozostawiam każdemu z Was.
Komentarze do przepisu (4)

wiola1100 09 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
pięknie ci wyrosła ta babka można by rzec masz rękę do babek,pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 09 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
niezła babka0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 09 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
pięknie ci wyrosła ta babka0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 05 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Ciekawe... ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz