Do góry

Desery Przepis na:

"Eyjafjallajokull"- po naszemu "makowa babka".

Eyjafjallajokull- po naszemu makowa babka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 2254

Dodano:

Odsłon: 8724

Smaki z głębi ziemi.

Składniki

  • Mąka pszenna, 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana, 1 niepełna szklanka
  • cukier, 1 szklanka
  • masło, 25 dag
  • jajka, 4szt.
  • mak, 1 szklanka
  • mleko, 1/3 szklanki
  • Bułka tarta, ok. szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • zapach migdałowy, 1 flaszeczka (malutka)
  • cukier puder, 1 szklanka
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • duże rodzynki, kilka
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
"Eyjafjallajokull"- po naszemu "makowa babka".

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieraj wbijając po jednym jajku. Dalej ucierając, do masy stopniowo dosypuj cukier i oba rodzaje mąki. Wlej mleko i wsyp suchy mak, dodaj zapach.

  2. Formę na babkę nasmaruj tłuszczem, wysyp bułkę tartą, napełnij ciastem makowym.

  3. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C.Gotową babkę przestudź, wytrząśnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  4. Cukier puder utrzyj na gładko z sokiem z cytryny i ewentualnie łyżką wody(jeśli masa jest zbyt gęsta). Gdy lukier stanie się śnieżnobiały, posmaruj nim babkę. Udekorowanie pozostawiam każdemu z Was.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń