Do góry

Desery Przepis na:

"Kudłacze" Lamingtony (kostki kokosowe)

Przepis dnia 2017-02-26
Kudłacze Lamingtony (kostki kokosowe)

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8534

Dodano:

Odsłon: 8155

Lamingtony mają, o dziwo, australijskie pochodzenie, co jest taką sąsiedzko - egzotyczną ciekawostką, bo zawarte w nich nuty smakowe są bardzo "polskie". Biszkopt uprościłam i zmodyfikowałam tak, by długo pozostał świeżutki i delikatny :))) Pyyychotki ! Z porcji wyszło mi około 45 sztuk.

Składniki

  • składniki w etapie 1
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt:
    7 jaj
    7 łyżek mąki pszennej tortowej (z małymi górkami)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżki oleju
    5 łyżek cukru
    szczypta soli
    2 łyżki cukru waniliowego

    polewa:
    1 szklanka śmietany kwaśnej 18% (350 gramów)
    4 łyżki ciemnego kakao ( z małymi górkami)
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    100 gramów masła ewentualnie margaryny

    dodatkowo:
    około 250 gramów wiórków kokosowych do obtaczania

  2. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, potem wsypujemy oba cukry, miksujemy przez około 2 minuty na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Następnie dodajemy żółtka, mieszamy łyżką, wsypujemy stopniowo (na 2, 3 razy) mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki rózgowej lub łyżki drewnianej (absolutnie nie używamy miksera!).
    Na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy.

    Blachę o wymiarach 25x40 cm wyścielamy papierem do wypieków, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt i pieczemy około 20 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto studzimy i dopiero potem delikatnie odrywamy papier.

    Biszkopt kroimy w około 5 cm kostkę (polecam to robić za pomocą noża do pieczywa).
    Polewa.
    Masło lub margarynę rozgrzewamy w rondlu razem z cukrami i kakao, mieszamy do połączenia, potem wlewamy śmietanę i energicznie mieszając podgrzewamy, jednak nie dopuszczamy do zagotowania.
    Polewę studzimy do temperatury pokojowej.

    Kiedy polewa ostygnie pomagając sobie widelcem lub dwoma zamaczamy każda z kostek w polewie, a potem obtaczamy je w wiórkach.
    Odkładamy na tacy do zastygnięcia (najlepiej w chłodne miejsce).

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 02 marca 2017 Przewspaniałe! <3 Od samego patrzenia ślinka leci :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 23 lutego 2017 OMG! Jak pięknie wyglądają <3 Ze słodkości, dla mnie idealne <3

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 22 lutego 2017 Przepyszne...zdjęcia cudne,jadło by się oczami...:) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 22 lutego 2017 Podobne robię i znikają w mgnieniu oka :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń