Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak sama nazwa wskazuje ciasto wyłącznie dla dorosłych :) Jeśli robicie nalewkę z wiśni i macie pod ręką ich nadmiar polecam prosty przepis:) Jeśli zaś nie robimy nalewek można wydrylować wiśnie i zalać je na noc 0,5 szklanki wódki. Na następny dzień będą dobre:)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 907
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5498
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8671
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17796
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 907
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5498
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8671
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17796
Składniki
Zagnieść szybko kruche ciasto - czyli mąka, proszek do pieczenia, łyżka cukru, posiekane zimne masło i 4 żółtka. Uformować 2 kule, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na około 1,5 godziny. Białka ubić na sztywno, powoli łyżka po łyżce dodawać cukier. Powinna wyjść gęsta piana.
Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć 1 kulę ciasta na spód, potem wyłożyć pianę, na to odsączone wiśnie i zetrzeć 2 kulę ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180st.piekarnika i piec około 50 minut. Wyjąć, podawać posypane cukrem pudrem. Najlepsze od razu na gorąco :)