Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te doskonałe i pyszne racucho-pączki są z dodatkiem twarogu i jabłek. Są proste w przygotowaniu, smaży się je jak pączki, więc to fantastyczna propozycja na karnawał
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 218
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 218
Składniki
Masło, cukier i jajka i szczyptę soli miksuję na puszystą masę. Mąkę wsypuję do miski, dodaję rozkruszone drożdże, ubitą masę i twaróg. Całość mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji (można mikserem). Ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obieram i kroję w małą kosteczkę. Dodaję do wyrośniętego ciasta, mieszam i teraz formuję racucho-pączki. W tym celu ręce smaruję olejem, nabieram łyżką ciasto i „kulam” pączka. Pączki odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut (u mnie wyrastały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką).
Po tym czasie rozgrzewam w rondelku olej (ilość oleju jak na pączki, czyli około 6-7 cm w garnku) i smażę raucho-pączki. Olej nie może być zbyt gorący, żeby pączki dały radę upiec się w środku.
Usmażone racucho-pączki wykładam na ręcznik papierowy, a następnie polewam lukrem (u mnie proporcje na lukier to 1 łyżka mocno ciepłej wody na 1 czubatą łyżkę cukru pudru. Pamiętajcie, że sami ustalacie konsystencję lukru manewrując tymi dwoma składnikami ). Racucho-pączki gotowe. Smacznego