Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1055

Dodano:

Odsłon: 1983

Taki deser mogłabym jeść każdego dnia :) Z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy czekoladą. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe :)

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • Olej
  • Sól
  • Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 1 łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie ucieram żółtka z cukrem pudrem. Masło roztapiam.
    Kiedy drożdże wyrosną dodaję je razem z ciepłym mlekiem, żółtkami z cukrem, masłem oraz szczyptą soli do mąki i całość energicznie mieszam lub miksuję.
    Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę z obu stron na złoto.
    Najlepiej smakują ciepłe z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń