Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy drożdżowe a'la pączki

Racuchy drożdżowe a'la pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 712

Dodano:

Odsłon: 2033

jak domowe pączki..

Składniki

  • na ok 10 sztuk:
  • 2 szklanki mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • lukier:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy drożdżowe a'la pączki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, robimy w środku wgłębienie, wkruszamy tam drożdże i posypujemy cukrem. W rondelku lekko podgrzewamy mleko, wylewamy je na drożdże i rozcieramy. Po około 15 minutach jak już drożdże podrosną, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto (ma być ono klejące). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

  2. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuchy(ciasto nakładamy 2 łyżkami, lekko je rozprowadzamy na oleju) do rumianego koloru.

  3. Do cukru pudru dodajemy wodę i mieszamy. Gdy lukier będzie za rzadki dodajemy cukru pudry, zaś gdy za gęsty to odrobinę wody ;)
    Lukrujemy racuchy.
    Smacznego! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń