Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puchate racuchy pieczone w rantach do wycinania pączków.
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 20
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 56
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26528
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 20
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 56
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26528
Składniki
Drożdże mieszamy z cukrem i dwoma łyżkami ciepłego mleka. Do reszty podgrzanego mleka wsypujemy rodzynki. Żółtko ucieramy z cukrem waniliowym i razem z podrośniętym rozczynem dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy stopniowo dolewając mleko ( bez rodzynek). Po dokładnym wymieszaniu dosypujemy rodzynki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzaną patelnię lekko smarujemy olejem. Boki metalowych obręczy do wycinania pączków smarujemy olejem, kładziemy na patelni i wypełniamy ciastem do ok. 1/2 wysokości. Smażymy na małym ogniu. Gdy spód będzie rumiany całość przewracamy na drugą stronę, po chwili podważając nożem zdejmujemy obręcze. Racuchy posypujemy cukrem pudrem, można też polać syropem klonowym.