Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z pięciu porcji dziennych warzyw i owoców :)))
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10064
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 855
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 208
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10064
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 855
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 208
Składniki
Drożdże rozmieszałam w odrobinie ciepłej wody z cukrem. Suszone drożdże trzeba aktywować- czyli teraz poczekać aż się spienią.
Dodałam mąkę i jajo, i trochę wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, jak gęsta kwaśna śmietana.
Dodałam większą część borówek.
Ciasto wyrosło mniej więcej w godzinę.
Smażyłam na średnim ogniu do zrumienienia. Nie należy się spieszyć, placki będą grube, lepiej , żeby nie były surowe wewnątrz. Do podania ubiłam śmietanę z cukrem pudrem. Owoce przy następnych partiach mogą wyciekać a sok zbytnio brązowić na patelni. Warto przecierać patelnie ręcznikiem kuchennym przed kolejną partią.
Smacznego :)