Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy z borówkami

Racuchy z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 802 Ocena: 16581

Dodano:

Odsłon: 5543

Jedna z pięciu porcji dziennych warzyw i owoców :)))

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy z borówkami

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszałam w odrobinie ciepłej wody z cukrem. Suszone drożdże trzeba aktywować- czyli teraz poczekać aż się spienią.

  2. Dodałam mąkę i jajo, i trochę wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, jak gęsta kwaśna śmietana.

  3. Dodałam większą część borówek.

  4. Ciasto wyrosło mniej więcej w godzinę.

  5. Smażyłam na średnim ogniu do zrumienienia. Nie należy się spieszyć, placki będą grube, lepiej , żeby nie były surowe wewnątrz.
    Do podania ubiłam śmietanę z cukrem pudrem.

    Owoce przy następnych partiach mogą wyciekać a sok zbytnio brązowić na patelni. Warto przecierać patelnie ręcznikiem kuchennym przed kolejną partią.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (33)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 16 marca To nie są racuchy. Racuchy są z ciasta drożdżowego dość gęstego, kładzione łyżką na głęboki tłuszcz. Smażone najlepsze na smalcu. Racuchy wychodzą pękate o nieregularnych kształtach. To co tu widać, to są placki /a właściwie bliny/. Zamiast dodawać borówki do ciasta, lepiej i smaczniej byłoby rozetrzeć niezbyt dokładnie borówki z cukrem i polać tym sosem bitą śmietanę na plackach.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 lutego Pychotka :) Może by tak na kolację zrobić, bo ślinka leci. Rzucę temat młodzieży, niech się trochę ruszą ;) Odpowiedzi: 17 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agiza 01 lutego Racuchy jak marzenie! A jak pięknie udekorowane. Chyba się im nie oprę:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 31 stycznia Uwielbiam racuchy:) Z bitą śmietaną i borówkami muszą pysznie smakować ale ja najczęściej jem takie gorące /prosto z patelni/ oprószone jedynie cukrem pudrem. I jeszcze często popijam zimną colą a potem się zastanawiam dlaczego źle się czuję... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 31 stycznia Coś wspaniałego :-)
Też bardzo lubię borówki amerykańskie.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń