Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam racuchy z jabłkami, bo przypominają mi najwspanialsze smaki dzieciństwa. Są pyszne, puszyste oraz bardzo aromatyczne. Możemy serwować je na deser, śniadanie lub słodki obiad z rozmaitymi dodatkami - cukrem pudrem, syropem klonowym, dżemem lub sezonowymi owocami. Dzisiaj zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu racuszki z jabłkami bez dodatku drożdży.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666252
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 78
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 525
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5731
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 975
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 263
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666252
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 78
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 525
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5731
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 975
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 263
Składniki
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka i energicznie mieszamy trzepaczką (możemy też użyć miksera). Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrami oraz szczyptą soli. Wszystkie suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą oraz gładką masę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy je do masy i ponownie mieszamy. Porcje ciasta nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy racuchy z obu stron przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na koniec oprószmy je cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.