Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W duecie z sałatką z owoców tropikalnych to obowiązkowy deser na Wigilii. Każdy z domowników czeka na niego cały rok bo tylko w ten wyjątkowy wieczór smakuje najlepiej.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9907
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2540
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1684
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 629
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3798
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9907
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2540
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1684
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 629
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3798
Składniki
Sposób wykonania racuchów: Żółtka, sól, cukier, aromat pomarańczowy, pokruszone drożdże roztrzepujemy trzepaczką. Następnie wlewamy mleko i dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy trzepaczką - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy pokrojony imbir. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Metalową łyżkę zanurzamy w zimnej wodzie, a następnie nabieramy porcję ciasta, które wykładamy na patelnię. Za każdym razem czynność powtarzamy przy smażeniu następnego racuszka. Racuchy smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Gdy patelnia za mocno się nagrzeje to chwilowo należy zmniejszyć ogień, by nie spalić racuszków. Usmażone racuchy przekładamy na papierowy ręcznik. Następnie obficie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z naturalną wanilią.
Tradycją w moim domu jest, że tak przygotowane racuchy podaję w Wigilię z sałatką z owoców tropikalnych.