Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W duecie z sałatką z owoców tropikalnych to obowiązkowy deser na Wigilii. Każdy z domowników czeka na niego cały rok bo tylko w ten wyjątkowy wieczór smakuje najlepiej.
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 16
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 46
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 446
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 269
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 16
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 46
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 446
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 269
Składniki
Sposób wykonania racuchów: Żółtka, sól, cukier, aromat pomarańczowy, pokruszone drożdże roztrzepujemy trzepaczką. Następnie wlewamy mleko i dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy trzepaczką - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy pokrojony imbir. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Metalową łyżkę zanurzamy w zimnej wodzie, a następnie nabieramy porcję ciasta, które wykładamy na patelnię. Za każdym razem czynność powtarzamy przy smażeniu następnego racuszka. Racuchy smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Gdy patelnia za mocno się nagrzeje to chwilowo należy zmniejszyć ogień, by nie spalić racuszków. Usmażone racuchy przekładamy na papierowy ręcznik. Następnie obficie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z naturalną wanilią.
Tradycją w moim domu jest, że tak przygotowane racuchy podaję w Wigilię z sałatką z owoców tropikalnych.