Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W duecie z sałatką z owoców tropikalnych to obowiązkowy deser na Wigilii. Każdy z domowników czeka na niego cały rok bo tylko w ten wyjątkowy wieczór smakuje najlepiej.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 473
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1157
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49518
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1290
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 473
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1157
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49518
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1290
Składniki
Sposób wykonania racuchów: Żółtka, sól, cukier, aromat pomarańczowy, pokruszone drożdże roztrzepujemy trzepaczką. Następnie wlewamy mleko i dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy trzepaczką - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy pokrojony imbir. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Metalową łyżkę zanurzamy w zimnej wodzie, a następnie nabieramy porcję ciasta, które wykładamy na patelnię. Za każdym razem czynność powtarzamy przy smażeniu następnego racuszka. Racuchy smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Gdy patelnia za mocno się nagrzeje to chwilowo należy zmniejszyć ogień, by nie spalić racuszków. Usmażone racuchy przekładamy na papierowy ręcznik. Następnie obficie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z naturalną wanilią.
Tradycją w moim domu jest, że tak przygotowane racuchy podaję w Wigilię z sałatką z owoców tropikalnych.