Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W duecie z sałatką z owoców tropikalnych to obowiązkowy deser na Wigilii. Każdy z domowników czeka na niego cały rok bo tylko w ten wyjątkowy wieczór smakuje najlepiej.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2161
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12315
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2161
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12315
Składniki
Sposób wykonania racuchów: Żółtka, sól, cukier, aromat pomarańczowy, pokruszone drożdże roztrzepujemy trzepaczką. Następnie wlewamy mleko i dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy trzepaczką - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy pokrojony imbir. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Metalową łyżkę zanurzamy w zimnej wodzie, a następnie nabieramy porcję ciasta, które wykładamy na patelnię. Za każdym razem czynność powtarzamy przy smażeniu następnego racuszka. Racuchy smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Gdy patelnia za mocno się nagrzeje to chwilowo należy zmniejszyć ogień, by nie spalić racuszków. Usmażone racuchy przekładamy na papierowy ręcznik. Następnie obficie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z naturalną wanilią.
Tradycją w moim domu jest, że tak przygotowane racuchy podaję w Wigilię z sałatką z owoców tropikalnych.