Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Rafaello to rarytas dla wielbicieli popularnych pralinek. Upieczone w tortownicy (o średnicy około 24 cm) sprawdzi się w roli tortu urodzinowego! Będzie także doskonałą propozycją na rodzinne spotkania lub świąteczny stół. Jeżeli nie lubisz zbyt słodkich ciast, nasze Rafaello jest dla ciebie idealne - lekki biszkopt i delikatny krem kokosowy dosłownie uwodzą swoim smakiem. Rzadko kończy się na jednym kawałku, więc lepiej od razu zrobić większą blaszkę.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 99
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 142
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4202
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8675
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 99
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 142
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4202
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8675
Składniki
Schłodź puszki z mlekiem kokosowym. Odlej wodę kokosową (możesz przygotować z niej napój), a śmietankę przełóż do rondelka. Dodaj do niej śmietanę kremówkę i pokruszoną czekoladę. Podgrzej do wrzenia. Cały czas mieszaj zawartość rondelka – do połączenia się składników. Schłodź sos i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie zmiksuj go z serkiem mascarpone, 100 g wiórków kokosowych i 50 ml likieru Amaretto.
Przesiej mąkę przez sitko. Masło roztop w kąpieli wodnej i przestudź. Utrzyj jajka (w całości, mikserem na wysokich obrotach) z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej ziarenka wyskrobane ze strąka wanilii. Zmniejsz obroty miksera do minimum i – nie przerywając mieszania – stopniowo wsypuj mąkę, a następnie wąską stróżką wlej masło. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach około 21x21 cm. Wyrównaj szpatułką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Przestudź ciasto i przekrój na 3 blaty. Nasącz je ponczem z wody i 150 ml likieru Amaretto.
Przełóż blaty ciasta kremem. Rozsmaruj też cienką warstwę kremu na wierchu i oprósz pozostałymi wiórkami kokosowymi. Przechowuj ciasto w lodówce. Przed podaniem udekoruj pralinkami Rafaello.