Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Rafaello to rarytas dla wielbicieli popularnych pralinek. Upieczone w tortownicy (o średnicy około 24 cm) sprawdzi się w roli tortu urodzinowego! Będzie także doskonałą propozycją na rodzinne spotkania lub świąteczny stół. Jeżeli nie lubisz zbyt słodkich ciast, nasze Rafaello jest dla ciebie idealne - lekki biszkopt i delikatny krem kokosowy dosłownie uwodzą swoim smakiem. Rzadko kończy się na jednym kawałku, więc lepiej od razu zrobić większą blaszkę.
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 253
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2489
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 58
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 253
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2489
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 58
Składniki
Schłodź puszki z mlekiem kokosowym. Odlej wodę kokosową (możesz przygotować z niej napój), a śmietankę przełóż do rondelka. Dodaj do niej śmietanę kremówkę i pokruszoną czekoladę. Podgrzej do wrzenia. Cały czas mieszaj zawartość rondelka – do połączenia się składników. Schłodź sos i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie zmiksuj go z serkiem mascarpone, 100 g wiórków kokosowych i 50 ml likieru Amaretto.
Przesiej mąkę przez sitko. Masło roztop w kąpieli wodnej i przestudź. Utrzyj jajka (w całości, mikserem na wysokich obrotach) z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej ziarenka wyskrobane ze strąka wanilii. Zmniejsz obroty miksera do minimum i – nie przerywając mieszania – stopniowo wsypuj mąkę, a następnie wąską stróżką wlej masło. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach około 21x21 cm. Wyrównaj szpatułką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Przestudź ciasto i przekrój na 3 blaty. Nasącz je ponczem z wody i 150 ml likieru Amaretto.
Przełóż blaty ciasta kremem. Rozsmaruj też cienką warstwę kremu na wierchu i oprósz pozostałymi wiórkami kokosowymi. Przechowuj ciasto w lodówce. Przed podaniem udekoruj pralinkami Rafaello.