Ciasto Rafaello to rarytas dla wielbicieli popularnych pralinek. Upieczone w tortownicy (o średnicy około 24 cm) sprawdzi się w roli tortu urodzinowego! Będzie także doskonałą propozycją na rodzinne spotkania lub świąteczny stół. Jeżeli nie lubisz zbyt słodkich ciast, nasze Rafaello jest dla ciebie idealne - lekki biszkopt i delikatny krem kokosowy dosłownie uwodzą swoim smakiem. Rzadko kończy się na jednym kawałku, więc lepiej od razu zrobić większą blaszkę.
Rafaello
Składniki
- 6 jajek
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 170 g mąki tortowej
- 40 g masła
- 1 laska wanilii
- 2 puszki (2x400 ml) mleka kokosowego
- 300 ml śmietany kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 150 g wiórków kokosowych
- 200 ml likieru Amaretto
- 50 ml wody
- pralinki Rafaello (do dekoracji)
Składniki
- 6 jajek
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 170 g mąki tortowej
- 40 g masła
- 1 laska wanilii
- 2 puszki (2x400 ml) mleka kokosowego
- 300 ml śmietany kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 150 g wiórków kokosowych
- 200 ml likieru Amaretto
- 50 ml wody
- pralinki Rafaello (do dekoracji)

Etapy przygotowania
Schłodź puszki z mlekiem kokosowym. Odlej wodę kokosową (możesz przygotować z niej napój), a śmietankę przełóż do rondelka. Dodaj do niej śmietanę kremówkę i pokruszoną czekoladę. Podgrzej do wrzenia. Cały czas mieszaj zawartość rondelka – do połączenia się składników. Schłodź sos i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie zmiksuj go z serkiem mascarpone, 100 g wiórków kokosowych i 50 ml likieru Amaretto.
Przesiej mąkę przez sitko. Masło roztop w kąpieli wodnej i przestudź. Utrzyj jajka (w całości, mikserem na wysokich obrotach) z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej ziarenka wyskrobane ze strąka wanilii. Zmniejsz obroty miksera do minimum i – nie przerywając mieszania – stopniowo wsypuj mąkę, a następnie wąską stróżką wlej masło. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach około 21x21 cm. Wyrównaj szpatułką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Przestudź ciasto i przekrój na 3 blaty. Nasącz je ponczem z wody i 150 ml likieru Amaretto.
Przełóż blaty ciasta kremem. Rozsmaruj też cienką warstwę kremu na wierchu i oprósz pozostałymi wiórkami kokosowymi. Przechowuj ciasto w lodówce. Przed podaniem udekoruj pralinkami Rafaello.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 77

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16400
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 77

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16400



Składniki
- 6 jajek
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 170 g mąki tortowej
- 40 g masła
- 1 laska wanilii
- 2 puszki (2x400 ml) mleka kokosowego
- 300 ml śmietany kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 150 g wiórków kokosowych
- 200 ml likieru Amaretto
- 50 ml wody
- pralinki Rafaello (do dekoracji)
Schłodź puszki z mlekiem kokosowym. Odlej wodę kokosową (możesz przygotować z niej napój), a śmietankę przełóż do rondelka. Dodaj do niej śmietanę kremówkę i pokruszoną czekoladę. Podgrzej do wrzenia. Cały czas mieszaj zawartość rondelka – do połączenia się składników. Schłodź sos i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie zmiksuj go z serkiem mascarpone, 100 g wiórków kokosowych i 50 ml likieru Amaretto.
Przesiej mąkę przez sitko. Masło roztop w kąpieli wodnej i przestudź. Utrzyj jajka (w całości, mikserem na wysokich obrotach) z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej ziarenka wyskrobane ze strąka wanilii. Zmniejsz obroty miksera do minimum i – nie przerywając mieszania – stopniowo wsypuj mąkę, a następnie wąską stróżką wlej masło. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach około 21x21 cm. Wyrównaj szpatułką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Przestudź ciasto i przekrój na 3 blaty. Nasącz je ponczem z wody i 150 ml likieru Amaretto.
Przełóż blaty ciasta kremem. Rozsmaruj też cienką warstwę kremu na wierchu i oprósz pozostałymi wiórkami kokosowymi. Przechowuj ciasto w lodówce. Przed podaniem udekoruj pralinkami Rafaello.