Do góry

Desery Przepis na:

Rafaello ( na herbatnikach )

Rafaello  ( na herbatnikach )

Autor:

Przepisów i artykułów: 637 Ocena: 11647

Dodano:

Odsłon: 19250

Ciasto na herbatnikach dla smakoszy kokosu, dodatek orzechów w miodzie czyni je wyjątkowym.

Składniki

  • wiórki kokosowe 300 g
  • ciemne herbatniki około 220 g
  • masło 370 g
  • mleko 3,2 proc. 1,5 litra
  • mąką pszenna 90 g ( 6 czubatych łyżek )
  • mąka ziemniaczana 100 g ( 6 czubatych łyżek )
  • cukier 330 g
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • orzechy w miodzie 100 g ( mogą być batony )
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rafaello ( na herbatnikach )

Przygotowanie

  1. 1 szklankę mleka wymieszaj z żółtkami, dwiema mąkami.
    Resztę mleka ugotuj z cukrem, dodaj masę budyniową, zmniejsz ogień , chwilę gotuj, mieszając aby się nie przypaliło. Wystudź, często mieszając. Powstanie budyń.
    Miękkie masło utrzyj mikserem, dodając porcjami chłodny budyń i wiórki kokosowe.
    Spód blachy 29 x 19 cm ( najlepiej z odpinanym rantem ) wyłóż herbatnikami, nałóż krem kokosowy, warstwę posiekanych orzechów w miodzie i znowu warstwę kremu.

  2. Na krem rozłóż drugą warstwę herbatników, przykryj kremem, wierzch posyp drobno pokruszonymi herbatnikami.
    Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
    Potem już tylko jemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

natsko1993 14 marca 2018 Wygląda obłędnie i tak też pewnie smakuje <3

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 marca 2018 Takie ciacho, to ja teraz bardzo chętnie :)
Świetny przepis, aż chce się zjeść fotę :D
Odpowiedzi: 8 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń