Do góry

Desery Przepis na:

Raffaello.

Raffaello.

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 2612

Dodano:

Odsłon: 1475

Ciasto smakuje najlepiej po 3 godzinach chłodzenia w lodówce. Po tym czasie krem jest odpowiednio gęsty, zaś krakersy wystarczająco miękkie.

Składniki

  • -Mleko - 500 ml
  • -Cukier - 3/4 szklanki
  • -Cukier waniliowy - 1 szt
  • -Mąka pszenna - 2 płaskie łyżki
  • -Żółtka - 2 szt
  • -Mąka ziemniaczana - 2 czubate łyżki
  • -Wiórki kokosowe - 100 g
  • -Słone krakersy - 2 op
  • -Masło - 200 g
  • -Płatki migdałowe - 1/2 szklanki (do posypania)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć za pomocą miksera z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym.
    Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz 1/2 szklanki mleka i razem zmiksować.
    Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną i wymieszać.
    Gotować, aż do uzyskania konsystencji budyniu.
    Wystudzić.

  2. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, a następnie, wciąż ucierając - dodawać stopniowo ostudzony budyń.
    Na koniec do masy wsypać 100 g wiórków kokosowych i wymieszać.

  3. Na dnie blachy (30X25 cm) wyłożyć warstwę krakersów.
    Na krakersy rozłożyć 1/3 masy budyniowej, następnie kolejną warstwę i 1/3 masy. Znów warstwę krakersów i resztę masy.
    Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Podawać schłodzone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń