Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche rogaliki à la cynamonki to szybki i prosty przepis na małe co nieco do kawy czy herbaty. Powstają z kruchego ciasta na bazie masła, mąki i twarogu. Nadzienie to połączenie cukru z cynamonem. Nic prostszego! Udadzą się nawet początkującym kucharzom.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25873
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3031
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1393
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25873
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3031
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1393
Składniki
Zacznij od ciasta. Do miski przełóż twaróg, mąkę i miękkie masło. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Przygotuj nadzienie. W miseczce połącz cukier z cynamonem.
Ciasto podziel na dwie równe części. Uformuj z nich kuje. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek o grubości około 2 mm.
Każdy placek podziel na 8 równych trójkątów. Oprósz je cukrem wymieszanym z cynamonem (pozostaw odrobinę cukru na wierzch rogalików). Zwijaj rogaliki zaczynając od podstawy, kierując się w stronę wierzchołka.
Gotowe rogaliki przełóż na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. W misce rozbełtaj jajko. Posmaruj nim wierzch rogalików. Na koniec oprósz rogaliki cukrem wymieszanym z cynamonem.
Rogale à la cynamonki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia).