Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te proste rogale budyniowo-marcepanowe sprawdzą się doskonale jako szybki deser, przekąska dla niespodziewanych gości, na imprezę czy po prostu coś dobrego do kawy.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Budyń gotuję w 100 ml mleka, nie dodaję cukru. Odstawiam do wystygnięcia. Ciasto francuskie wyciągam godzinę wcześniej z lodówki. Miękkie ciasto delikatnie rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Marcepan rozkruszam i mieszam z wystygniętym budyniem. Masę marcepanową układam na trójkątach ciasta, zwijam w rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25-30 minut, aż rogale zrobią się złotobrązowe. Na koniec można posypać je cukrem pudrem, polać czekoladą czy karmelem. U mnie tym razem „bez niczego”. Rogale budyniowo-marcepanowe gotowe. Smacznego