Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki

Rogaliki

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 428

Dodano:

Odsłon: 31437

Puszyste i delikatne

Składniki

  • - 1kg mąki,
  • - 1,5 kostki margaryny do pieczenia,
  • - 4 jajka,
  • - 4 Łyżki cukru,
  • - 1,5 kosti drożdży,
  • - 250ml śmietany 18%
  • nadzienie:
  • - powidła,
  • - starte jabłka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę z margaryną siekamy nożem. Dodajemy utarte drożdże oraz stopniowo jajka i śmietanę (procedura podobna, jak przy wyrabianiu kruchego ciasta). Ciasto wkładamy na przynajmniej 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu obsypujemy blat lub stolnicę mąką. Dzielimy ciasto na kilka części i rozwałkowujemy formując koło. Przecinamy nożem, jak pizzę. Na każdy trójkącik u podstawy dodajemy nadzienie i zawijamy. Od szerszego do węższego końca. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po 10 minutach zalecam, by włączyć termoobieg. Po przestygnięciu można je polukrować lub oblać czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń