Desery Przepis na:
Rogaliki

Składniki
- - 1kg mąki,
- - 1,5 kostki margaryny do pieczenia,
- - 4 jajka,
- - 4 Łyżki cukru,
- - 1,5 kosti drożdży,
- - 250ml śmietany 18%
- nadzienie:
- - powidła,
- - starte jabłka
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę z margaryną siekamy nożem. Dodajemy utarte drożdże oraz stopniowo jajka i śmietanę (procedura podobna, jak przy wyrabianiu kruchego ciasta). Ciasto wkładamy na przynajmniej 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu obsypujemy blat lub stolnicę mąką. Dzielimy ciasto na kilka części i rozwałkowujemy formując koło. Przecinamy nożem, jak pizzę. Na każdy trójkącik u podstawy dodajemy nadzienie i zawijamy. Od szerszego do węższego końca. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po 10 minutach zalecam, by włączyć termoobieg. Po przestygnięciu można je polukrować lub oblać czekoladą.
Komentarze do przepisu (0)