Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drozdzowe z dzemem

Rogaliki drozdzowe z dzemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 574

Dodano:

Odsłon: 629

Rogaliki ,ktòre rozpuszczaja sie w ustach i w mik znikaja z talerza.

Składniki

  • 500 g maki
  • 250 g margaryny lub masla
  • 50 g drozdzy
  • 1 lyzeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • dwie lyzki kwasnej smietany 18%
  • dzem porzeczkowy
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rogaliki drozdzowe z dzemem

Przygotowanie

  1. Drozdze ,cukier i smietane rozmieszac i pozostawic na pare minut,zeby rozczyn "ruszyl"

  2. Do duzej miski wsypac make ,margaryne (temperatura pokojowa), jaja sòl i wyrosniete drozdze. Wszystko zarobic .

  3. Ciasto przykrywamy folia spozywcza i wstawiamy na 1/2 godz. do lodòwki.

  4. Schlodzone ciasto dzielimy na dwie rowne czesci, w miedzyczasie nastawiamy piekarnik na temperature 170 stopni funkcja gòra,dòl.
    Pierwsza czesc rozwalkowac na nieduzy placek o grubosci 2 mm, przylozyc duzy talerz ,wyciac duze kòlko,podzielic na 8 czesci,kazda czesc posmarowac dzemem i zwinac w rogaliki.

  5. Pieczemy obie brytwanki z rogalikami okolo 30 minut,az sie upieka.
    Pamietaj kazdy piekarnik inaczej piecze

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń