Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie łatwe. Idealne do przyrządzania w Thermomixie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12898
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1464
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14173
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5876
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12898
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1464
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14173
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5876
Składniki
JEŚLI ROBIMY RĘCZNIE: wlać śmietanę do miseczki i rozbełtać z drożdżami. Na stolinę wysypać mąkę, dodać masło, posiekać. Dodać żółtko i śmietanę z drożdżami oraz dowolną ilość cukru. Dokładnie zagnieść ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk.
JEŚLI UŻYWAMY THERMOMIXA: do naczynia miksującego wlać śmietanę, wkruszyć drożdże i dodać trochę cukru - ustawić: temp. 37st. obr. 2 czas. 5 minut. Wrzucić mało. Posiekać - czas 10 s. obr 6. Wsypać mąkę i żółtka - czas 8 minut, obr. Interwał. W tym czasie dodawać resztę cukru. Próbować czy wystarczająco słodkie.
Rozwałkować ciasto na stolnicy, pokroić na trójkąty. Na każdy położyć ósemkę małego jabłka lub łyżeczkę dżemu. Formować rogaliki. Piec ok 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 190 stopni.
UWAGI: Jeśli chcemy możemy użyć margaryny.