Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2575
Dodano: 19.07.2009
Odsłon: 2857
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
JEŚLI ROBIMY RĘCZNIE: wlać śmietanę do miseczki i rozbełtać z drożdżami. Na stolinę wysypać mąkę, dodać masło, posiekać. Dodać żółtko i śmietanę z drożdżami oraz dowolną ilość cukru. Dokładnie zagnieść ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk.
JEŚLI UŻYWAMY THERMOMIXA: do naczynia miksującego wlać śmietanę, wkruszyć drożdże i dodać trochę cukru - ustawić: temp. 37st. obr. 2 czas. 5 minut. Wrzucić mało. Posiekać - czas 10 s. obr 6. Wsypać mąkę i żółtka - czas 8 minut, obr. Interwał. W tym czasie dodawać resztę cukru. Próbować czy wystarczająco słodkie.
Rozwałkować ciasto na stolnicy, pokroić na trójkąty. Na każdy położyć ósemkę małego jabłka lub łyżeczkę dżemu. Formować rogaliki. Piec ok 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 190 stopni.
UWAGI: Jeśli chcemy możemy użyć margaryny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 08 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
nie było zdjęcia tam skąd kopiujesz niby przepisy 15 latka?2 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 20 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Aha... Zapomniałeś napisać, że ciasto przed rozwałkowaniem musi wyrosnąć! Pozdrawiam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 20 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Szkoda, że nie mam Thermomixa... Uwielbiałam kręcić w nim różne smakołyki w domu rodzinnym... :)0 Kto głosował? | Odpowiedz