Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki deser dla niespodziewanych gości.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 52
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 657
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1666
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 363
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 52
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 657
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1666
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 363
Składniki
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać starte jabłka. Smażyć, mieszać. Dodać cynamon, żurawinę i płatki migdałowe. Wymieszać. Wystudzić. Ciasto francuskie rozłożyć. Posmarować mlekiem i nałożyć drugie ciasto. Poprzygniatać wałkiem. Podzielić na cztery prostokąty, a prostokąty na trójkąty. Na trójkąty nałożyć przygotowane jabłka. Pozwijać rogaliki. Zaczynając od szerszej strony. Końcówkę zawijać pod spód. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. Deser z jabłuszkiem gotowy. Smacznego.