Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z ciasta półfrancuskiego są dość pracochłonne, ale warte każdej minuty poświęconej na pracę!
Składniki
Przygotuj warstwę maślaną. Masło pokrój w kostkę o boku 2 cm i utrzyj je mikserem z solą i mąką na niskich obrotach. Masa powinna być gładka i pozbawiona grudek.
Rozłóż masło na kawałku folii spożywczej, formując kwadrat o boku 20 cm. Zawiń go i włóż do lodówki na 30 minut.
Przygotuj ciasto. Do dużej miski włóż jajka i wodę. Dodaj łyżkę cukru, 3 szklanki mąki i drożdże. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw na 15 minut.
Dodaj roztopione masło, pozostałe cukier i mąkę, a także mleko w proszku i sól. Mieszaj do uformowania ciasta. Zagniataj całość przez 5 minut. Jeśli masa dalej jest lepka, dodawaj po łyżce mąki, aż uzyska ona odpowiednią konsystencję.
Uformuj z ciasta płaski kwadrat o boku 22 cm, a następnie zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj je delikatnie na kwadrat o boku 30 cm. Kwadrat masła umieść na środku masy, brzegiem pod kątem 45 st. do brzegu ciasta. Rogi ciasta złóż do środka kawałka masła, zwilż brzegi odrobiną wody i dobrze dociśnij.
Wierzch całości posyp odrobiną mąki. Uderz je wałkiem i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50x25 cm.
Złóż ciasto na trzy części w podobny sposób co ulotkę. Wyrównaj krawędzie, w razie potrzeby zwilżając je nieco wodą.
Obróć ciasto i ponownie rozwałkuj je na prostokąt 50x25 cm. Ponownie złóż je w ulotkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkowuj i składaj jeszcze dwukrotnie. Zawiń je i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Uformuj rogaliki. Ciasto ponownie rozwałkuj na prostokąt. Odetnij brzegi o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto przetnij na trzy jednakowe pasy, a następnie na trójkąty. Rozciągnij je lekko, by były dłuższe. U podstawy każdego trójkąta zrób nacięcie na długość ok. 2 cm.
Chwytając za podstawę trójkąta, zwijaj go w rulonik, lekko zakrzywiając na kształt księżyca.
Rogaliki z ciasta półfrancuskiego odkładaj na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem. Wstaw ją do lodówki na 30 minut.
Wyjmij rogaliki i odłóż w ciepłe miejsce na 60-90 minut, a następnie posmaruj je rozbełtanym jajkiem.
Włóż blaszkę do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 180 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10-15 minut.
Rogaliki wyjmij i pozostaw do ostudzenia na kratce przez co najmniej 20 minut.