Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z dżemem wiśniowym

Rogaliki z dżemem wiśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24843

Dodano:

Odsłon: 14568

Zapraszam na kolejną podróż w smaki dzieciństwa. Proponuję delikatne, puszyste i niezwykle smakowite rogaliki drożdżowe wypełniane dżemem wiśniowym. Rogaliki są idealne do popołudniowej kawy, ale świetnie smakują też z kubeczkiem ciepłego kakao :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • około 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 7 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • DODATKI:
  • dżem wiśniowy
  • cukier puder
  • białko (do posmarowania)
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pozostałe suche składniki: cukier i cukier waniliowy, suche drożdże, szczyptę soli oraz kurkumę - wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Następnie do suchych składników dodajemy ostudzone masło, ciepłe (ale nie gorące) mleko oraz 1 jajko i 1 żółtko - wyrabiamy ciasto.

  3. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  4. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy* na kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na brzegu każdego z nich układamy 1 łyżeczkę dżemu wiśniowego.

    * jeśli ciasto klei nam się do wałka - podsypmy je delikatnie mąką.

  5. Rogaliki zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem o pieczenia.

    Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem.

  6. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni C i pieczemy około 12 minut.

  7. Po ostygnięciu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

  8. Życzę smacznego! :)

  9. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń