Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i puszyste rogaliki drożdżowe z malinami oblane lukrem.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326390
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12075
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16815
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5486
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326390
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12075
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16815
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5486
Składniki
Przyrządzamy rozczyn. W misce rozkruszamy drożdże dodajemy 50 ml ciepłego mleka (uwaga: mleko musi być ciepłe, letnie ale w nie może być gorące) oraz dodajemy czubatą łyżeczkę cukru i płaską łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Do przygotowanego rozczynu dodajemy pozostałe składniki: żółtka, białko, mleko, oba cukry, szczyptę soli, mąkę. Całość dokładnie mieszamy a następnie dodajemy roztopioną przestudzoną margarynę. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna być wilgotna ale odchodzić od ręki. Nie należy podsypywać jej za mocno mąką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 45 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stół/stolnice wysypaną mąką i wyrabiamy przez chwile. Ciasto dzielimy na 3 części następnie rozwałkowujemy ciasto na okrąg, kroimy nożem na 8 trójkątów, układamy maliny i zawijamy od rogu do góry, następnie skręcamy boki w rogalik.
Gotowe rogaliki smarujemy białkiem następnie pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15 min (do zarumienienia i wyrośnięcia). Polewamy lukrem (do szklanki wsypujemy pozostały cukier puder dodajemy sok z cytryny i 1-2 łyżki ciepłej wody dodając stopniowo żeby lukier nie był za rzadki).