Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 754 Ocena: 4990
Dodano: 24.12.2019
Odsłon: 941
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę ze szczyptą soli.
Następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo aż piana będzie błyszcząca.
Gdy piana jest już ubita dodać żółtka i wszystko zmiksować mikserem do połączenia się piany z żółtkami.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać powoli łyżką do połączenia się całości.
Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ( ja papier moczę i energicznym ruchem go prostuję, lepiej się układa ) wyłożyć ciasto i rozłożyć je po całej długości blaszki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 15 minut w zależności od piekarnika.
Gorącą roladę położyć do góry dnem na ściereczce, zdjąć papier.
I gorącą roladę zawinąć razem ze ściereczką, odłożyć aby wystygła.
Następnie powoli odwinąć i nałożyć dowolną masę ( u mnie gotowa masa makowa ). Zawinąć roladę z dowolnym kremem, można polać polewą czekoladową i ozdobić wiórkami kokosowymi.
Taka rolada to szybkie rozwiązanie na święta lub gdy spodziewamy się gości.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)