Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada bezowa z kremem kawowym to wykwintny dodatek do filiżanki popołudniowego espresso. Może też stanowić ciekawy akcent – obok sernika czy piernika – na świątecznym stole!
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1911
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1911
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Składniki
Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną, kakao i ocet jabłkowy.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Rozprowadź na niej równą warstwę ubitej piany, pozostawiając wolny margines kilku centymetrów na brzegach (beza urośnie w piekarniku). Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz przez około pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie odwróć bezę na drugą stronę i ułóż na świeżym arkuszu papieru do pieczenia. Usuń papier, na którym się piekła. Pozostaw bezę do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj espresso i schłodź je. Jeśli nie dysponujesz ekspresem do kawy, rozpuść 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 25 ml wody.
Ubij na sztywno dobrze schłodzoną kremówkę. Zmiksuj serek mascarpone z kawą i wymieszaj go szpatułką z bitą śmietaną. Dosłodź do smaku cukrem pudrem.
Rozprowadź krem na bezie, pozostawiając wolny margines przy jednym z dłuższych boków. Wspomagając się arkuszem papieru, na którym leży beza, zwiń ją w roladę, rozpoczynając od długiego boku bez wolnego od kremu marginesu. W czasie zwijania zewnętrzna warstwa bezy może popękać. Owiń roladę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozpuść czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Wymieszaj i przestudź. Udekoruj nią bezę przed podaniem.