Desery Przepis na:
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Blachę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem.Czekoladę pokruszyć do rondelka dodać wodę i stopić na małym ogniu.Wystudzić.
Żółtka ubić z cukrem na jasną puszystą masę ,dodać stopioną czekoladę ,rodzynki i orzechy wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. 1/4 ubitych białek dodać do masy czekoladowej wymieszać,potem dodać resztę białek szybko połączyć.Wylać masę na blaszkę i piec ok 25 minut w temp 180 stopni
Upieczone ciasto wystudzić ,ubić śmietankę posmarować ciasto i zwinąć roladę.Posypać cukrem pudrem.Przed podaniem dobrze schłodzić!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

annawk 04 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
bardzo apetyczna, a pęknięcia tylko nadają jej uroku- dla mnie bomba0 Kto głosował? | Odpowiedz

stokrosz 02 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Nie wiem jak to się będzie miało do brownie, ale ja zawsze zwijam ciasto na roladę zaraz po wyjęciu z piekarnika, tzn, jeszcze ciepłe rozkładam na ściereczce i razem z nią zwijam. Po ostudzeniu ładnie się rozwija i mnie jeszcze nigdy nie pękło.Twoja rolada mimo pęknięć i tak wygląda bardzo aoetycznie
0 Kto głosował? | Odpowiedz

iwonasz 01 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
fakt,pękło ale mi zawsze rolady pękają taka już ciućma jestem!!przepis pochodzi z książki "Czekolada" wyd.Parragon niestety w polskiej wersji się nie pojawił i pocieszam się że im w książce też pękło!Taki urok może? a w smaku faktycznie pycha!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 01 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
ciasto w smaku pewnie dobre ale jak widać na zdjęciu ciasto typu brownie nie za bardzo nadaje się na roladę bo przy zwijaniu całe pęka i nie wygląda to za fajnie mnożna by np. nie zwijć tylko posmarować śmietaną i posypać startą czekoladą.pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz