Do góry

Desery Przepis na:

Rolada Cappuccino

Rolada Cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 459

Dodano:

Odsłon: 37161

Jeśli lubicie cappuccino, to polecam Wam roladę biszkoptową z masą cappucino. Biszkopt jest puszysty, delikatny i idealnie komponuje się z kremową masą kawową. Wierzch rolady można posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek (białka oddzielamy od żółtek)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa cappuccino:
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • 2 budynie śmietankowe (każdy po 40 g, bez cukru)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka miękkiego masła (200g)
  • 4 płaskie łyżki kawy cappuccino (w proszku)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto biszkoptowe:

    Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Do piany z białek wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20-30 minut.

  2. Po upieczeniu, gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską i odwracamy blachę z ciastem. Blaszkę i papier zdejmujemy ostrożnie z ciasta i razem ze ściereczką zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę. Pozostawiamy do ostudzenia.

  3. Masa cappuccino:

    Z 1/2 litra zimnego mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a w 1/2 szklance zimnego mleka rozpuszczamy 2 budynie śmietankowe. Na gotujące się mleko wlewamy powoli mleko z budyniami i ciągle mieszając, gotujemy jeszcze przez chwilę, na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.

  4. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch i dodajemy po jednej łyżce zimny budyń, cały czas miksując, aż do całkowitego połączenia. Wsypujemy po jednej łyżce kawę cappuccino i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

  5. Ostudzone ciasto rozwijamy, usuwamy ściereczkę i smarujemy ciasto masą. (Masy całej nie zużyłam, zostało jej trochę. Można spróbować zrobić masę z połowy porcji, jeśli ktoś uważa, że jest jej za dużo. Wtedy ciasta będzie więcej, a masy mniej).

  6. Ciasto razem z masą zwijamy ostrożnie wzdłuż dłuższego boku, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby masa stężała. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 17 lutego 2015 Ciekawy przepis, uwielbiam kawowe ciasta. Zastanawiam się, czy nie dodać cappuccino wcześniej - do gorącego mleka, aby się ładnie rozpuściło i oddało aromat.

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń