Do góry

Desery Przepis na:

Rolada Huragan z truskawkami, borówkami i malinami

Rolada Huragan z truskawkami, borówkami i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 608

Dodano:

Odsłon: 9834

Proponuje pyszną roladę „Huragan” z truskawkami, borówkami i malinami. Wbrew pozorom jest prosta do przygotowania i pyszna, a domownicy i goście będą zachwyceni.

Składniki

  • jajka 6 szt,
  • cukier 110 g,
  • mąka 100 g,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • mleko w proszku 20 g,
  • mleko 60 ml,
  • olej 50 ml,
  • kakao 2 łyżki,
  • marmolada wieloowocowa 100 g,
  • czekolada gorzka 50 g,
  • mleko do polewy 5 łyżek,
  • truskawki wg uznania,
  • maliny wg uznania,
  • borówki wg uznania,
  • bazylia wg uznania,
5-6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Rolada Huragan z truskawkami, borówkami i malinami

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Wlać mleko i zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować.

  2. Białka ubić na pianę, dodać 60 g cukru i ponownie zmiksować. Odłożyć 3 łyżki piany, a resztę piany dodać do przygotowanej wcześniej masy.

  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i odłożoną pianę. Całość dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  4. Najpierw wylać masę jasną, a nią wylać masę ciemną i równomiernie ją rozprowadzić. Trzonkiem nożna ciasto ponacinać w odstępach 0,5 - 1 cm. Należy zacząć nacinanie wzdłuż dłuższego boku blachy (tego co ma 35 cm) i od brzegu blachy do drugiego brzegu blachy bez odrywania rysować proste linie. Następnie ciasto identycznie ponacinać wzdłuż krótszego boku.

  5. Ciasto piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczenie ciasto wyłożyć na ściereczkę jasną stronę ku górze i zwinąć w roladę zaczynając od krótszego boku. Lekko ostudzoną roladę rozwinąć i posmarować marmoladą. Ponownie ciasto zwinąć w roladę i owinąć folia aluminiową. Ostudzone ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię.

  6. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowaną polewą polać roladę i udekorować owocami i bazylią. Roladę ponownie schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 03 sierpnia Taka rolada zachwyci gości - wygląda imponująco :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 02 sierpnia Coś pięknego i z pewnością smacznego :-)
Nie wiem czemu tak się śmiesznie nazywa,ale to chyba nie jest istotne...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń