Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuje pyszną roladę „Huragan” z truskawkami, borówkami i malinami. Wbrew pozorom jest prosta do przygotowania i pyszna, a domownicy i goście będą zachwyceni.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 690
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 690
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Wlać mleko i zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować.
Białka ubić na pianę, dodać 60 g cukru i ponownie zmiksować. Odłożyć 3 łyżki piany, a resztę piany dodać do przygotowanej wcześniej masy.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i odłożoną pianę. Całość dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Najpierw wylać masę jasną, a nią wylać masę ciemną i równomiernie ją rozprowadzić. Trzonkiem nożna ciasto ponacinać w odstępach 0,5 - 1 cm. Należy zacząć nacinanie wzdłuż dłuższego boku blachy (tego co ma 35 cm) i od brzegu blachy do drugiego brzegu blachy bez odrywania rysować proste linie. Następnie ciasto identycznie ponacinać wzdłuż krótszego boku.
Ciasto piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczenie ciasto wyłożyć na ściereczkę jasną stronę ku górze i zwinąć w roladę zaczynając od krótszego boku. Lekko ostudzoną roladę rozwinąć i posmarować marmoladą. Ponownie ciasto zwinąć w roladę i owinąć folia aluminiową. Ostudzone ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię.
Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowaną polewą polać roladę i udekorować owocami i bazylią. Roladę ponownie schłodzić.