Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy przepis na dość szybki i smaczny deser dla rodziny lub na wizytę towarzyską, a jeszcze jak dodamy lody, to już w ogóle nie ma o czym mówić tylko się zajadać.
Nóż, blacha do pieczenia, 2 garnki małe, łyżka, łyżeczka, sitko, pędzel do smarowania
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1559
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 694
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 679
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 268
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1559
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 694
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 679
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 268
Składniki
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę na pół, a następnie w cienkie plasterki. Dodać gwiazdkę anyżu, goździk, cukier i smażyć na małym ogniu 20 minut tak, aby jabłka się nie rozpadały.
Jabłka odcedzamy od soku, który zachowujemy. Z jabłek wyjmujemy goździk i kawałki anyżu i dodajemy cynamon. Mieszamy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.
Rozwijamy ciasto francuskie, wykładamy jabłka.
Zwijamy ciasto w wałek używając papieru, aby ładnie rolada się trzymała, smarujemy sherry i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-25 minut.
W tym czasie, kiedy rolada się piecze, przygotowujemy polewę: do soku z jabłek dodajemy 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę sherry oraz cynamon i podgrzewamy aż zawartość się zacznie redukować. Dodajemy ziarna sezamowe i odstawiamy na bok.
Zaraz po wyjęciu rolady polewamy ciasto. Podajemy gorące z lodami lub bez